2009-05-19

První akce Fresness.cz se velmi povedla!!!


(pro větší náhledy na fotografie klikněte)

***For English version come in next few days***

O víkendu se poprvé od svého založení konal sraz vitariánské komunity Fresness.cz a atmosféra byla tak skvělá, že na blogu nemůžu tuto akci trochu nepřiblížit.

Uvítali jsme se pojedením durianu, ekojablek a ovocného čerstvého čokoládového dezertu z vlastnoručně připravovaných a dovezených zásob, přesně,
jak jsme se domluvili - 1. sraz bude formou potlacku.





Během dne se na srazu sešlo a vystřídalo celkem 13 "freshness" lidí a většinu dne jsme strávili na Karlově náměstí v Praze, kde probíhaly slavnosti Jana Nepomuckého a kde nás kamarád Filip Říha měl stánek s raw sushi, tedy sushi bez rýže a bez ryb. Náplň sushi byla z části tvořena kombinací dvou dibů, nebo chcete-li, chutí, jak je nazval Filip, a zeleniny, baleno bylo klasicky do řas Nori, jak jsme zvyklí u klasického sushi.



Komunitka Freshness byla Filipovými prvními zákazníky v Čechách a všechny nás,duše vitariánské, potěšilo, že jsme rozhodně v tomto dni nebyli zákazníky posledními.
Ba naopak - aktivita kolem stánku nebývale narůstala, nečekaně, vedle stánku s "čerstvě" smaženými bramborovými chips a ze strany druhé vegetariánského občerstvení čítajícího vařené i smažené specialitky, se Filip až do pozdních večerních hodin nezastavil. Nakonec chyběly další ruce, které by se stejnou láskou a zaníceností připravovaly další a další rolky.

Filip měl na nás i na své jídlo pouze krátkou chvilku, ve které nás doslova přecpal raw gourmet specialitama, které pro nás připravil. Ovšem nenechat se zlákat "Rájem chutí" s nepřehlédnutelnou láskou připravovaných specialit, to vážně nešlo.


Osobně jím tzv. raw gourmet vpodstatě okrajově, upřenostňuji co nejčerstvější ovoce a zeleninu
konzumovanou co nejkratší možnou chvíli po její přípravě.
Zařadit do jídelníčku raw gourmet speciality a postupně jimi nahrazovat dosavadní stravu (např. chleba s pomazánkou za raw keks či placku ze slunečnicových semen s dibem),
může být skvělá cesta, jak přejít na syrovou stravu postupně, která je pro mnoho lidí preferovaná pro méně
"dramatický" průběh detoxu.Nesporně je ale třeba k tomu maximálně zvýšit příjem syrového ovoce a zeleniny, jinak se
mineme efektem.
Také tyto hutnější kousky jsou ideálním jídlem, kterým prokládat zeleninové a ovocné šťávy a smoothie obzvláště v době detoxu, tedy během doby, kdy se tělo čistí.
Je třeba si uvědomit jednoduchou a zhruba odpovídající rovnici, co rok života na vařené stravě to měsíc života na syrové, jde-li o zbavení se toxinů z těla.
Také dalším faktem je, že čím více čistě ovocných a zeleninových fresh jídel jíte, tedy do jídel počítejme i smoothie a čerstvě
vymačkané šťávy, tím je čištění těla rychlejší a odplavování toxinů může být markantnější. Ovšem tím rychleji se dostaví to zářící zdraví, o které jde vitariánům především.

Na webu Fresness.cz naleznete recepty v češtině na vše, co Filip na stánku nabízel i mnohé recepty ostatních účastníků fóra. Dovolte mi tedy, již po několikáté, pozvat Vás na toto fórum.


U stánku se střídali velice zajímaví lidé, kteří se velmi zvídavě ptali na přínosy a dopady vitariánství.
Celá atmosféra srazu, stejně jako atmosféra, kterou Filipova prezentace vita stravy vzbudila, nás všechny povzbudila a utvrdila v tom,
že je již i v České Republice na osvětu tohoto druhu správný, ne-li nejvyšší čas, a vitariánství - tento král zdravého životního stylu, cesta k návratu přirozeného
zdraví bez léků a stimulantů, utišovačů bolesti a průběžného dopováné "medikamenty" a utlumovači může přestat být doménů použe států jako USA, hlavně Kalifornie, Hawai, UK a jiných států, kde již vita strava není považována
za něco exotického, ale našla si místo mezi lidmi, kteří hledají cestu k zářícímu zdraví.

Mezi členy Freshness.cz kolovalo mnoho zajímavých připravovaných projektů a nápadů a ve skutečnosti se zde velmi spontánně během cca 2 měsíců sešel bez nadsázky produkční tým nadšených a motivovaných jedinců.
Tato energie okamžitě přitahuje příležitosti k realizování těchto projektů, takže už dnes Vás mohu pozvat na další zajímavou
akci, kterou je víkendový veletrh Biostyl, kde naleznete jak stánek Freshness.cz,
tak stánek Filipa Říhy s dalšími neotřelými chutěmi připravovanými s otevřeným srdcem.





2 komentáře:

  1. Cawky :) uzasny clanocek , ano , aj ja som sa zlakala v strede raw gourmetu a malo to na mna opacny efekt , plet nebola taka cista , citila som sa malatne , je zaujimave inak ze mi prestali chutit orechy - vsetky ! mozno nablizsie dobnem do nejakeho az cez zimu :)


    je to napisane skutocne krasnym stylom , si jednicka !!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cawky Annie, moc rada Te tu vidim a diky za pozitivni ohlas. Jsem ohromne rada, ze ma nekdo s raw gourmet stejnou zkusenost. Podle mne se dehydrator chybne prezentuje jako zasadni pomucka pro raw "kuchyn", protoze zasadni otazka je podle mne, zda strava pripravovana v dehydratoru je opravdu fresh, kdyz se v nem zelenina, ktera velmi rychle oxiduje susi a oviva nekolik hodin... Osobne mam nazor, ze raw gourmet by nemelo tvorit vice jak 5-10% jidelnicku vitariana...

    OdpovědětVymazat

Sledující/Followers

Seznam blogů/List of blogs