2009-01-13

Avokádovo-lilkový salát s mořskými řasami

Lilkovo - avokádový salát
recept Allana Smitha

(4 porce)

• 1 velký lilek
• 2 až 3 zrálá, ale tvar držící avokáda
• 2 stroužky nakrájeného či rozdrceného česneku
• 1/2 červené cibule, nakrájené najemno
• šťáva ze 3 citrónů
• 4 polévkové lžíce Extra Virgin olivového oleje
• mořské řasy Dulse (nedrcené, pruhy) a pepř k dochucení
• 2 polévkové lžíce raw medu*

*myšleno medu, který nebyl zahřátím upraven, aby hezky vypadal :)

1. Oloupejte a na kostky nakrájejte lilek. Odložte do hluboké mísy a ihned zalejte studenou vodou okyselenou šťávou z 1 citrónu.
2. Smíchejte dohromady: olej, česnek, řasy Dulse, pepř a šťávu z 1 citrónu. Odložte stranou.
3. Oloupejte a na kostky nakrájejte avokáda. Odložte do mísy a ihned zakapejte šťávou z jednoho citrónu a jemně promíchejte.
4. Slejte vodu z lilku a smíchejte s avokády. Přidejte nakrájenou cibuli.
5. Zamíchejte znovu dresing a přidejte jej do směsy. Opatrně vše promíchejte.
6. Nechte odstát cca 15 minut. Pokud chcete, vychlaďte dle libosti.
7. Před servírováním jemně promíchejte a lehce polejte medem.



Eggplant & Avocado Salad
By Allan Smith

• 1 Large Eggplant
• 2 or 3 Ripe-But-Firm Ripe Avocados
• 2 garlic cloves, chopped finely
• 1/2 Red Onion, chopped finely
• Juice of 3 Lemons
• 4 Tbsp. Extra Virgin Olive Oil
• Dulse Flakes and Pepper to Taste
• 2 Tsp. Raw Honey

1. Pare and dice eggplant. Place in a deep bowl and immediately cover with cold water acidulated with juice of 1 lemon.
2. Whisk together: oil, garlic, dulse flakes, pepper and juice of 1 lemon. Set aside.
3. Peel and dice avocados. Place in bowl and toss immediately with juice of 1 lemon.
4. Drain eggplant and combine with avocados. Add chopped onion.
5. Whisk dressing again and add to mixture. Toss gently.
6. Set aside for about 15 minutes. Chill if desired.
7. Before serving, toss gently again and sprinkle with honey.

2 komentáře:

  1. ahoj, myslela jsem, že lilek je syrový jedovatý - takže se dá v klidu jíst?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ivet, vidíš, já ho jím běžně a žiju. Asi jsem o tom jen včas neslyšela a rovnou si ho dala. Tento recept není můj, je z osvědčeného vitafóra, takže jsem neměla strachu ho zkusit. Ani v další vita literatuře jsem na zmínku o jedovatosti lilku nenarazila. Ale nechci být garantem žádné takové informace. Akorát mně po tom nic není :-)

    OdpovědětVymazat

Sledující/Followers

Seznam blogů/List of blogs